Opublikowany przez: Familiepl 2019-11-26 12:11:00
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Pablo Merchán/Unsplash
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych (2–4 razy w tygodniu), bez stosowania metod antykoncepcyjnych”. Często młode osoby same próbują rozwiązać ten problem, nie konsultując się z lekarzem oraz dietetykiem. Okresowe badania pomogą już w początkowym etapie zdiagnozować niepłodność, dzięki temu będzie można wdrożyć odpowiednie leczenie. Natomiast indywidulanie dopasowana dieta wspomoże oraz odżywi organizm.
Co więc jeść, aby poprawić płodność kobiety? Jaka dieta poprawi płodność, a które składniki wpłyną na jej obniżenie u kobiety?
Do czynników związanych ze stylem życia wpływających na płodność kobiety zaliczamy:
* Niedowaga
* Nadwaga, otyłość
* Insulinooporność
* Zaburzenia hormonalne
* Niedobory witamin, składników mineralnych
* Permanentny stres
* Siedzący tryb życia
* Używki np. papierosy, alkohol, nadmiar kofeiny.
Podstawą w zapobieganiu niepłodności jest zminimalizowanie czynników, które przyczyniają się do zaburzenia funkcjonowania organizmu. Kluczowa jest odpowiednio zbilansowana, urozmaicona, indywidulanie dopasowana dieta, która jednocześnie poprawi płodność kobiety.
Nadmierne spożycie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w sól, nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans, cukier oraz produkty z wysokim indeksem glikemicznym będą negatywnie wpływały na organizm, co w konsekwencji będzie przyczyniało się do obniżenia płodności kobiety.
Czego unikać w diecie, aby poprawić płodność? Do takich produktów zaliczamy:
Podsumowując dieta kobiety starającej się o zajście w ciążę powinna być dopasowana indywidualnie do jej potrzeb, stanu zdrowia oraz preferencji żywieniowych. Głównymi składnikami diety powinny być produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa, owoce, pełnowartościowe białko oraz dobrej jakości tłuszcze pochodzenia roślinnego. Bardzo istotna jest również aktywność fizyczna, która wraz z planem żywieniowym wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała kobiety.
Piśmiennictwo:
Agnieszka Małek
O autorze: Dietetyka stała się nie tylko jej pracą, ale i pasją. Uważa, że już małe modyfikacje w diecie wnoszą dużo pozytywnych zmian w funkcjonowaniu organizmu oraz poprawie samopoczucia. Ceni sobie indywidualne podejście do klienta. Podczas konsultacji jej celem jest jak najlepsze poznanie konkretnej osoby – zaczynając od stanu zdrowia, stylu życia, samopoczucia i kończąc na upodobaniach smakowych.
Więcej na www.medfood.com.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.